Allt om hemlarm – från säkerhet till pris

Den som funderar på att skaffa ett hemlarm har en hel del att välja bland – men också mycket att ta reda på. Ökar säkerheten verkligen med ett larm, hur mycket kostar det och vilka delar är viktigast att tänka på om man vill skaffa ett?

Ger ett hemlarm ett säkrare hem?

Varje år görs tusentals anmälningar om bostadsinbrott i Sverige och för den som bor i villa är risken något större. Bara tanken på att råka ut för ett inbrott är skrämmande och lätt ångestframkallande men är såklart inget mot att faktiskt drabbas på riktigt. Många väljer att skaffa hemlarm för att minska risken för att bli utsatt för just inbrott – men hjälper det verkligen på riktigt?

Det finns en del att läsa inom området och svaret tycks vara både ja och nej. Ett hemlarm kan avskräcka tjuvar från att ta sig in i en bostad men det finns också erfarna sådana som inte bryr sig det minsta.

Skulle någon ta sig in i en bostad där det finns ett larm finns åtminstone en chans att skadan bli mindre än om ett larm inte hade funnits. Tjuven eller tjuvarna blir helt klart mer tidsbegränsade och kanske mer stressade och kan tvingas lämna sitt uppdrag mer eller mindre tomhänta.

Hur mycket kostar det?

Hur mycket ett hemlarm kostar är även det en fråga som är svår att svara på, på rak arm. Det finns som sagt mycket att välja bland och även mer eller mindre avancerade system. Köper man ett hemlarm från en larmleverantör och vill få det installerat av densamme kan startavgiften ligga på från någon tusenlapp och upp till närmare 10 000 kronor.

Väljer man ett larm som är uppkopplat till larmcentral och allt vad det innebär tillkommer i regel också en månadskostnad på ett par hundralappar.

Fler saker att tänka på

Funderar man på att skaffa ett hemlarm finns minst sagt en del att tänka på – däribland hur mycket man är beredd att betala. Tänk på att räkna på kostanden även på lång sikt – hur mycket kostar det på ett år och finns utrymme i budgeten ifall månadskostnaden skulle ändras?

Övriga tips är att:

  • Välja ett certifierat larmbolag
  • Kontrollera eventuella bindningstider och uppsägningstider

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *